10 geboden van mobiele etiquette op het werk

Hoe ga je met smartphone gebruik om op de werkvloer? Met deze basisregels kom je al erg ver!

Smartphones zijn al lang niet meer weg te denken uit ons leven. En dus ook niet uit het werkleven. Steeds meer mobiele applicaties helpen je bij je werk, je collega’s sturen berichtjes via WhatsApp, je checkt je mail op je mobiel… Kortom: het toestel ligt nu eenmaal vaak binnen handbereik.

Hoe ga je met smartphone gebruik om op de werkvloer? Met deze basisregels kom je al erg ver!

Beperk je geluid
Misschien denk je hier niet meteen aan, maar laat dit vanaf nu een basisregel zijn op kantoor: beperk storende en luide geluiden. Zet je volume dus niet te luid, kies niet voor de irritantste belgeluiden en verhef je stem niet tijdens een telefoongesprek. Desnoods ga je even naar buiten. “Laten we dat afspreken?”

Aan de kant!
Tijdens een gesprek met een collega, en al zeker tijdens een klantcontact, leg je je toestel aan de kant. Punt. Dat getuigt van professionaliteit én van beleefdheid. Tijdens zo’n gesprek toon je interesse en toewijding, en dat gaat niet wanneer je afgeleid wordt door de zoveelste melding op je gsm.

Vergader met volle aandacht
Zit je in een vergadering, is je gsm niét het hoogstnoodzakelijke. Om met je volle verstand mee te brainstormen of belangrijke zaken te bespreken, zet je je toestel uit of je kiest voor de trilstand. Het getuigt van weinig respect om tijdens een meeting te tokkelen op je gsm, dan kan je evengoed niet aanwezig zijn.

Het is belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Mobiele etiquette start bij elk individu op kantoor. Wat je zelf vervelend vindt van een ander, doe je dus zelf ook niet. Je moet nu eenmaal samenwerken met verschillende mensen, met verschillende gewoontes.

Een goede raad: maak collectieve afspraken waar iedereen zich goed bij voelt.

Veel succes!