Maak komaf met je smartphone verslaving

shutterstock_359132504

In een aantal jaren tijd heeft de smartphone een onmisbare plaats in ons leven gekregen. We kunnen ons niet meer voorstellen om zonder onze telefoon de deur uit te gaan. Zowat de hele jongeren en volwassen bevolking lijdt stilaan aan ‘nomofobie’, de schrik om onbereikbaar te zijn, of ‘infobesitas’, het steeds meer consumeren van nieuwe informatie. Voor beiden heb je nu eenmaal een smartphone nodig… Of wie heeft er geen last van de ‘phantom buzz’, het idee dat je gsm trilt zonder dat dat werkelijk zo is?

Uiteraard is de smartphone een geniale uitvinding. Je kan er zowat alles mee, recht vanuit je handpalm. Reizen en restaurantbezoekjes reserveren, de weg vinden via gps, in contact staan met je vrienden en familie, leuke momenten vastleggen op foto of video, het nieuws volgen, je favoriete serie bekijken, spelletjes spelen… en ga zo maar door! Het maakt ons leven gemakkelijker, maar het is ook ongezond.

Volgens onderzoek zijn ruim 1 op 8 Vlamingen verslaafd aan hun telefoon. Maar zijn we dat niet allemaal? De constante meldingen van je apps maken ons onzekerder en angstiger. Ook veroorzaakt de smartphone nek- en oogklachten, slaapproblemen en mentale problemen. Toestellen en apps zijn echt gemaakt om ons verslaafd te maken. Denk maar aan de rode meldingen bij je apps. Verschillende ontwikkelaars geven ook toe dat verslaving ingebouwd zit, zoals bijvoorbeeld de uitvinder van de likeknop op Facebook deed.

Wil je af van je ongezonde smartphone gewoontes? Kijk je liever wat vaker in de ogen van je gesprekspartner, in plaats van naar je schermpje? Met deze 5 tips geef je je leven een nieuwe boost:

1. Gebruik je gsm niet als wekker, en probeer die ook niet naast je bed te leggen. Lees eens een goed boek, het zal je nachtrust ongetwijfeld bevorderen!

2. Leg ook op andere momenten je toestel uit het zicht. Of ga nog een stapje verder en neem je gsm eens bewust niét mee wanneer je buitenkomt!

3. Zet je meldingen uit én gooi apps die je weinig gebruikt van je toestel. Meer rust gegarandeerd!

4. Las social media of smartphone-vrije dagen of uren in. Hemels!

5. Gebruik apps om je gebruik in te perken zoals Forest, Moment (iOS) of Quality Time (Android).

Confronterend? Dan is het écht tijd om in actie te schieten! Wat je ervoor terugkrijgt is erg waardevol. Het is vooral belangrijk om je bewust te zijn van het probleem en na te denken over waarom je je gsm gebruikt. In héél veel gevallen zit je gewoon wat doelloos te scrollen.

Deel jouw ervaringen met anderen en inspireer hen om hetzelfde te doen!

Meld Je Aan Voor Onze Nieuwsbrief

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.